Zioła prosto z ogrodu

Bardzo ciekawym sposobem na zagospodarowanie części przydomowego lub działkowego ogródka jest wysianie w nim ziół kuchennych. To kolejny typ produktu, który możemy kupić w markecie lub na targowisku, oczywiście przepłacając. Paczka nasion bazylii czy oregano kosztuje natomiast grosze, a rośliny te rosną szybko i nie mają specjalnych wymagań. Niekoniecznie musimy je wysiać w ogrodzie – doskonałym rozwiązaniem są również niewielkie doniczki z ziemią kwiatową. Wówczas hodowlę ziół można prowadzić nawet w domu i co ważne – przez okrągły rok.

Świeże zioła są doskonałym dodatkiem do wielu potraw, zarówno kuchni południowej, jak i polskiej. Jeśli zależy nam na tym, by zachować wspaniały aromat na dłużej, listki ziół można ususzyć. Wystarczy je oberwać, ułożyć na ręczniku papierowym, a ten umieścić na kaloryferze. Kiedy woda wyparuje i zioła staną się suche, kruszymy je i umieszczamy w szklanym słoiczku, aby nie zwietrzały. Tym sposobem mamy wyborne przyprawy, które od początku do końca przygotowaliśmy samodzielnie.